Met zekerheid een positie openen en sluiten

    Een account openen op Binance Futures

    Voordat je een Binance Futures-account kunt openen, heb je een gewone Binance-account nodig. Als je die nog niet hebt, kun je naar Binance gaan en rechtsboven op Register klikken. Volg daarna deze stappen:

    • Vul het e-mailadres in dat je wilt gebruiken en kies een veilig wachtwoord.
    account-maken
    • Wanneer je klaar bent, klik je op Create account.
    • Je ontvangt dadelijk een bevestigingsmail. Volg de instructies in de e-mail om je registratie af te ronden.

    Log nu in op je Binance-account, beweeg je muis naar de menubalk bovenaan de pagina, ga naar Futures en klik op Futures.

    futureslink

    Zodra je op de Binance Futures-pagina bent, zou je rechtsboven de eerste twee tekens van het aan je account gekoppelde e-mailadres moeten zien.

    Klik op de Open now-knop rechtsonder om je Binance Futures-account te activeren. Dat was het, je bent nu klaar om te beginnen met handelen!

    futuresaccount

    Geld storten op Binance Futures

    Je kunt je saldo makkelijk van je Exchange Wallet (de wallet die je gebruikt op Binance) overzetten naar je Futures Wallet (de wallet die je gebruikt op Binance Futures) en vice versa.

    Om saldo over te maken naar je Futures Wallet klik je rechtsonder op de Binance Futures-pagina op Transfer. Stel het bedrag in dat je wilt overmaken en klik op Confirm transfer. Een ogenblik later staat het bedrag op je Futures Wallet.

    geldoverzetten

    Interfacehandleiding Binance Futures

    interfacefutures
    1. Dit is je grafiek. In de rechterbovenhoek kun je schakelen tussen de originele en de geïntegreerde TradingView-weergave. Door op Depth te klikken kun je een realtime weergave van de diepte van het orderboek bekijken.
    2. Hier volg je je handelsactiviteit. Je kunt schakelen tussen de verschillende tabbladen om de huidige status van je posities te controleren, te zien wat je margebalans is, welke orders er open staan en zijn uitgevoerd en je volledige handels- en transactiegeschiedenis voor een bepaalde periode bekijken.
    3. Dit is waar je orders invoert en wisselt tussen de verschillende ordertypes. Hier zie je ook in welke transactiekostenschaal je valt en kun je saldo overschrijven van je Binance-rekening.
    4. Hier zie je de live orderboekgegevens en een visualisatie van de orderdiepte. Je kunt de nauwkeurigheid van het orderboek aanpassen in het keuzemenu rechtsboven (standaard 0,01).
    5. Dit is een liveweergave van de handelsactiviteit op Binance Futures.
    6. Door met je muis boven Info te zweven kun je toegang krijgen tot de Futures FAQ, de historische financieringspercentages controleren en zien wat de huidige balans van het Insurance Fund is. Als je wil uitloggen, kun je dat hier ook doen.

    Leverage aanpassen

    Op Binance Futures kun je handmatig je leverage aanpassen. Hiervoor klik je bovenaan de pagina op het gele vak dat aangeeft wat op dit moment je leverage is (standaard 20x). Stel je gewenste leverage in door de slider aan te passen of het direct in te vullen en klik op Confirm.

    leverage

    Let op dat hoe groter je positie is, hoe minder leverage je kunt gebruiken. Het tegenovergestelde geldt ook: hoe kleiner je positie is, hoe meer leverage je kunt gebruiken.

    Houd er rekening mee dat het gebruik van meer leverage meer liquidatierisico met zich meebrengt. Beginners moeten daarom zorgvuldig kijken naar de hoeveelheid leverage die ze willen inzetten.

    Wat is het verschil tussen de markeerprijs en de laatste prijs?

    Om pieken en onnodige liquidaties tijdens periodes van grote volatiliteit te voorkomen, maakt Binance Futures gebruik van de laatste prijs en markeerprijs.

    De laatste prijs is gemakkelijk te begrijpen. Dit is de laatste prijs waarop het contract werd verhandeld. Met andere woorden, de laatste transactie in de handelsgeschiedenis bepaalt de laatste prijs. De laatste prijs wordt gebruikt voor het berekenen van je gerealiseerde PnL (Profit and Loss, winst en verlies).

    De markeerprijs is bedoeld om prijsmanipulatie te voorkomen. De markeerprijs wordt berekend middels een combinatie van financieringsgegevens en een prijsindex van meerdere handelsplatformen. De markeerprijs wordt gebruikt voor liquidaties en het berekenen van je ongerealiseerde PnL.

    mark

    Houd er rekening mee dat de markeerprijs en de laatste prijs kunnen verschillen.

    Wanneer je een ordertype instelt dat een stopprijs gebruikt als trigger, kun je instellen welke prijs je daarvoor wilt gebruiken - de laatste prijs of de markeerprijs. Hiervoor selecteer je de prijs die je wilt gebruiken in het Trigger-keuzemenu van het ordervenster.

    Welke ordertypes zijn er en wanneer gebruik ik ze?

    Er zijn zes verschillende ordertypes die je kunt gebruiken op Binance Futures:

    • Limit: een limit order is een order die in het orderboek wordt geplaatst met een specifieke prijslimiet die je zelf hebt bepaald. Wanneer je een limit order plaatst, wordt de transactie pas uitgevoerd als de marktprijs je prijslimiet (of beter) bereikt. Je kunt limit orders dan ook gebruiken om tegen een lagere prijs dan de huidige marktprijs in te kopen of juist tegen een hogere prijs te verkopen.

    • Market: een market order is een order voor een aan- of verkoop tegen de best mogelijke huidige prijs. Een market order wordt uitgevoerd tegen de limit orders die eerder in het orderboek zijn geplaatst. Bij het plaatsen van een market order betaal je een transactievergoeding als market taker.

    • Stop-limit: de makkelijkste manier om een stop-limit order te begrijpen is door deze te splitsen in een stopprijs en een limietprijs. De stopprijs is simpelweg de prijs die de limit order activeert; de limietprijs is de prijs van de limit order die is geactiveerd. Dit betekent dat zodra de stopprijs is bereikt, je limit order automatisch onmiddellijk in het orderboek wordt gezet.

      Hoewel de stop- en limietprijzen hetzelfde kunnen zijn, is dit niet een vereiste. Het is zelfs veiliger om de stopprijs (de trigger- of activeringsprijs) iets hoger dan de limietprijs in te stellen voor verkooporders of iets lager dan de limietprijs voor aankooporders. Dit verhoogt de kans dat je limit order wordt gevuld na het bereiken van de stopprijs.

    • Stop-market: net als een stop-limit order maakt een stop-market order gebruik van een stopprijs als trigger. Bij het bereiken van de stopprijs wordt er echter een market order geplaatst in plaats van een limit order.

    • Take-profit-limit: als je al weet hoe een stop-limit order werkt, zal je snel begrijpen wat een take-profit-limit order is. Net als een stop-limit order wordt er gebruik gemaakt van een trigger prijs, een prijs die de order activeert, en een limietprijs, de prijs van de limit order die vervolgens wordt toegevoegd aan het orderboek. Het belangrijkste verschil tussen een stop-limit order en een take-profit-limit order is dat laatstgenoemde alleen kan worden gebruikt om open posities te sluiten.

      Een take-profit-limit order kan een handig hulpmiddel zijn bij het beheersen van risico's en het nemen van winst op specifieke prijsniveaus. Ook kan het samen met andere ordertypes worden gebruikt, bijvoorbeeld stop-limit orders, om meer controle over je posities te behouden.

      Let op dat deze orders geen OCO-orders zijn. Als bijvoorbeeld je stop-limit order wordt geraakt terwijl je ook een actieve take-profit-limit order open hebt staan, blijft de take-profit-limit order actief tot je deze handmatig annuleert.

    • Take-profit-market: net als een take-profit-limit order maakt een take-profit-market order gebruik van een stopprijs als trigger. Bij het bereiken van de stopprijs wordt er echter een market order geplaatst in plaats van een limit order.

    Wat zijn post-only, time in force en reduce-only?

    Wanneer je gebruik maakt van limit orders kun je deze aanvullende instructies meegeven. Op Binance Futures kunnen dit zogenaamde post-only of time in force (TIF) instructies zijn, waarmee aanvullende kenmerken aan je limit orders worden toegewezen.

    Post-only betekent dat je order altijd eerst wordt toegevoegd aan het orderboek en nooit tegen een bestaande order in het orderboek wordt uitgevoerd. Dit kan nuttig zijn als je alleen kosten als market maker wilt betalen. Je kunt je huidige transactiekostenniveau raadplegen door met de muis boven het $-teken naast de Transfer-knop te zweven.

    Met TIF instructies kun je aangeven hoe lang je orders actief moeten blijven voordat ze worden uitgevoerd of verlopen. Daarvoor kun je een van de volgende opties seleccteren:

    • GTC (good till cancel): de order blijft actief tot deze is gevuld of wordt geannuleerd.

    • IOC (immediate or cancel): de order wordt onmiddellijk uitgevoerd (geheel of gedeeltelijk). Als de order gedeeltelijk wordt uitgevoerd, wordt het niet-uitgevoerde deel van de order geannuleerd.

    • FOK (fill or kill): de order moet onmiddellijk en volledig worden uitgevoerd. Als dit niet mogelijk is, wordt de order geannuleerd.

    Bij het gebruiken van een limit of market order zorgt het aanvinken van de optie reduce-only er tevens voor dat nieuwe orders die je instelt het aantal open posities alleen zullen verminderen, niet vergroten.

    Wanneer loopt een positie het risico geliquideerd te worden?

    Liquidatie vindt plaats wanneer je margebalans onder de vereiste onderhoudsmarge valt. De margebalans is de balans van je Binance Futures-account, inclusief je ongerealiseerde PnL. Je winsten en verliezen zullen er dus voor zorgen dat de waarde van de margebalans verandert.

    De onderhoudsmarge is de minimale marge die je nodig hebt om je posities open te houden. Deze varieert naar gelang de grootte van je posities. Grotere posities vereisen hogere onderhoudsmarges.

    Een handige tool vind je onder het tabblad Positions linksonder op de pagina. Het helpt je snel inzicht te krijgen in het risico dat je open posities lopen op liquidatie. Als je margebalans 100% bereikt, worden je posities geliquideerd.

    liquidatie

    Bij liquidatie worden al je open posities geannuleerd. Idealiter hou je je posities goed in de gaten om automatisch liquideren te voorkomen, omdat hieraan extra kosten zijn gekoppeld. Als je positie dicht tegen liquidatie aanzit, kan het voordeliger zijn om deze zelf te sluiten in plaats van te wachten op automatische liquidatie.

    Wat is auto-deleveraging en wat kan het voor mij betekenen?

    Als het rekeningsaldo van een handelaar onder 0 daalt, wordt het Insurance Fund gebruikt om de verliezen te dekken. In sommige bijzonder volatiele marktomgevingen kan het gebeuren dat het Insurance Fund niet in staat is alle verliezen op te vangen en moeten er open posities worden gesloten. In dergelijke situaties kunnen ook je eigen open posities worden gereduceerd.

    De volgorde van deze positieverminderingen wordt bepaald door een wachtrij, waarbij de handelaars met de meeste winst en de hoogste leverage vooraan staan. Je kunt je positie in de wachtrij controleren door met de muis boven de indicator bovenaan de pagina te zweven.